Moxa / Moxitherapie

Moxa is een belangrijk onderdeel van de oosterse geneeskunde en daardoor ook een onderdeel van een Shiatsu behandeling, het woord komt van het Japanse ‘mo-kusa’ dat ‘brandend kruid’ betekent. De gedroogde bijvoet – een veel in Nederland voorkomende geneeskrachtige plant – wordt aangestoken om bepaalde plekken op het lichaam te verwarmen.

Met een moxa-behandeling leidt je warmte-energie naar een acupunctuurpunt met als doel een tekort aan Ki (levensenergie) op te heffen door de bloedsomloop en Ki-stroom te bevorderen. De warmte die het lichaam zo binnenstroomt geeft een prettig gevoel, zeker in de winter.

Je kunt zelf leren om zo’n boost aan jezelf te geven, wanneer jij er behoefte aan hebt en het jou uitkomt.

Conceptie

Bij vruchtbaarheidsproblemen en menstruatieklachten is er een vaak sprake van een tekort aan warmte ( Ki), vooral bij de onderrug (energetische nieren). Op dat soort momenten is het het fijnst als je een sessie -gecombineerd met moxa kan ontvangen.

“I have sewn a torn part of my undergarments
I have changed the strings of my hat. 
I have burnt moxa on my Ashi- no-san -ri (st 36)

my mind is now totally occupied with the moon over the Matsushima Islands”.

Matsuo Basho Haiko master in zijn dagboek in 1689

Stuitligging

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 32ste week beginnen met moxa-therapie.

Deze behandeling voor stuitligging is zeer eenvoudig en als je met je partner langskomt kan hij/ zij het leren geven en daarna thuis uit te voeren. Het duurt 10 tot twee weken lang, dagelijks oefenen.

Ik leer je partner hoe jij een punt op de zijkant van je voet kunt activeren- namelijk acupunctuurpunt blaas 67 aan de kleine teen – met moxa. In die periode van de zwangerschap kun je zelf niet zo makkelijk meer bij je voeten, dus een mooi moment om je partner in te schakelen.

De kans op spontaan draaien is ongeveer 45% en na behandeling met moxa neemt deze kans toe tot gemiddeld 75% dus 30% meer.

Er zijn meerdere onderzoeken erover gedaan als je geïnteresseerd bent ik vind Rebecca Dekker PHD verpleegkunde super, kijk naar een van haar blogs op haar website evidence based birth: https://evidencebasedbirth.com/evidence-for-using-moxibustion-to-turn-breech-babies/